A tailored transformation

A tailored transformation add

Surrounded by bush, flooded with light, framed by warm timber and with views over a sparkling harbour, this recently renovated Nelson home feels like a permanent holiday destination.

Located in Nelson's 'Dress Circle', named for the number of large stately homes and their elevated position - 'Haulashore Views' enjoys immediate access to the waterfront beach and Nelson city.

When the owners bought the home five years ago it was in original 1970s condition.

The brief to Architectural Designer Keni-Duke Hetet of Waka Group Architecture (formerly Cube) was to make the home more family friendly, easier to live in and better suited to a professional couple working from home with young children.

As well as practical living requirements, the clients had lived in Japan for a decade. They had admired the use of timber in traditionally built Japanese homes and wanted to incorporate elements of this into the design.

'They wanted to capture the feeling of classic traditional timber, but also to capture that essence and flavour of New Zealand as well,' Keni says.

In recognition of their Māori ancestry, Keni has incorporated a poutama design, which symbolises growth and ever striving upwards, in the timber entry louvres outside the main entry and in timber framing at the top of the stair well. A fitting placement given poutama represents the staircase the god Tāne climbed to heaven to retrieve three baskets of knowledge for the Māori people.

Because of the renovation work, approximately 80 per cent of the house is now considered to be new including the addition of an extra bedroom and office. With 180 degree views across Haulashore Island, Nelson bays and harbour entrance, the owners describe it as the 'best office in the whole world'.

The use and mix of different timbers features heavily in the design. The exterior comprises dark stained cedar and decking timber is Purpleheart, a hardwood native to Central and South America.

The kitchen joinery is keruing plywood and recycled rimu floor boards have been re-milled for architraves and tongue and groove floor boards - painstakingly laid over three days to provide the smoothest of finishes.

Acoustic plywood panels have been fixed in the living and dining ceilings, which together with the placement of soft furnishings, provide aural relief from hard surfaces. Even the stairwell handrail has been thoughtfully profiled, hand sketched by Keni.

'It's these little details and finishings which really make it,' Keni says.

'It's one of those homes that instantly make you feel really comfortable, as soon as you step inside'.

If you like the design and want to experience the results of the renovation first hand, Haulashore Views can be booked for holidays.

To see more of Keni’s work and for contact information click here.